SRBIJA ODLUČNO NA PUTU INFORMATIČKOG DRUŠTVA I EVROPSKIH STANDARDA
 
Privredna komora Srbije je u dva dana bila domaćin dve izuzetno važne prezentacije


1Na jednoj je pod nazivom e-Srbija ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragan Đilas istakao je da ćemo uskoro imati „bespapirnu vladu“, odnosno da će hrpe papira koje se sada nalaze ispred svakog ministra na sednicama, ubuduće biti zamenjene malim lap-top kompjuterima. Tom prilikom je i ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandra Smiljanić obelodanila je da je završeno više idejnih IT projekata pod zajedničkim nazivom e-Srbija, koji uz e-vladu, treba da omoguće stvaranje visokog kvaliteta rada u državnoj upravi, kako interno, tako i eksterno, sa građanima. Ministarka je istakla da su među urađenim projektima Informacioni sistem Generalnog sekretarijata Vlade, sistem za podršku održavanja sednica Vlade i odbora, kao i sistemi za podršku poslovanja, za upravljanje kadrovima, za javne nabavke i dr.

1U konteksu ovih izlaganja održana je narednog dana Treća ECDL konferencija na kojoj je uvodnim govorom, predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije, gosp. Đorđe Dukić istakao činjenicu da je do sada osnovano preko100 testnih centara, u kojima je preko 7000 građana naše zemlje steklo informatičku obuku po široko rasprostranjenom evropskom modelu informatičke pismenosti: ECDL – European Computer Driving Licence. Među domaćim institucijama i kompanijama koje od svojih zaposlenih zahtevaju poznavanje rada na računarima po evropskim standardima, istaknuti su Ministarstvo odbrane, rada, zdravstva... Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, JAT, PTT, Infostan i mnogi drugi tako da ove ispite trenutno polaže još blizu 11 hiljada naših sunarodnika.

1Na istoj konferenciji, dekan Fakulteta za informacione tehnologije i bivši ministar za nauku u Vladi Srbije dr Dragan Domazet ističe da veoma kasnimo za evropskim zemljama te da je našem društvu potrebno bar 100.000 novih ECDL diploma godišnje. Sa ovim u vezi najavio je da će FIT i još tri fakulteta u Srbiji, zajedno sa Telekomom Srbija, ove godine dobijenim sretstvima NIP – Nacionalnog investicionog plana, obezbediti besplatnu internet obuku u narednom periodu bar za 20 do 50 hiljada građana Srbije! Na taj način, smatra se, biće omogućena uspešna realizacija mnogih projekata tipa e-zdravstvo, e-uprava, e-bankarstvo i mnogih drugih, neophodnih za privredni život naše zemlje.

1Domazet je posebno naglasio pred prisutnim predstavnikom ECDL Fondacije iz Irske, gosp. Piotr Mrozinskim, da Srbija kao uzor često uzima Irsku. Po njegovim rečima ključ Irskog uspeha nalazi se baš u razvoju informatičkih tehnologija. Da bi se ubrzano razvijali, dodao je Domazet, potrebno je da milion stanovnika naše zemlje dobije sertifikate o ECDL obuci u što kraćem vremenskom periodu.

Na konferenciji je istaknuta činjenica da se posle mnogih insotranih donacija koje smo proteklih godina dobijali za ECDL obuke od EAR-a, UNDP –a i drugih, konačno i Vlada Srbije odlučila započeti finansiranje besplatne obuke građana Srbije po ECDL modelu, sretstvima NIP-a. Na ovoj konferenciji je prezentiran i rad ECDL testnih centara Jugoimport SDPR, FIT Podgorica, Megatrend, Integra, Enter VID, Nimiko, NS Pro Group, King ICT i drugih a posebnu pažnju privukao je rad ECDL testnog centra EBC koji je razvio sistem automatskog testiranja putem interneta, potpuno usaglašen sa normama ECDL Fondacije, i koji se danas primenjuje u gotovo svim najznačajnijim ECDL testnim centrima širom zemlje jer omogućava efikasno, masovno i lako testiranje bez grašaka u radu.

Konferencija je završena jednoglasnim stavom da je informatičko obrazovanje premisa, osnosno neophodni uslov daljeg razvoja zemlje kao i mnogih započetih projekata e-uprave, e-zdravstva, e-obrazovanja i drugih.