NIIT u Beogradu


Ministar inostranih poslova Indije, nj.v. Ananda Šarme, u okviru svojih dvodnevnih aktivnosti u našoj zemlji, posle poseta potpredsedniku Vlade Srbije gosp. Đeliću i Predsedniku Srbije, gosp. Tadiću, bio je gost i u JISA – Informatičkom savezu Srbije

U utorak, 18. septembra 2007. god. u prostorijama JISA svečano je promovisana saradnja Indije i Srbije na informatičkom obrazovanju i objavljen početak rada prvog NIIT Centra u Beogradu. Centar je osnovan u okviru English School of Business, nezavisne obrazovne institucije iz Beograda koja je potpisala ugovor sa NIIT Ltd. Ovoj promociji su prisustvovali Ministar inostranih poslova Indije, gospodin Ananda Šarme, pomoćnik ministra inostranih poslova Republike Srbije, gospodin Zoran Popović, ambasador Indije gospodin Ajay Swarup i brojne zvanice, među kojima su bili predstavnici Beogradskog Univerziteta (Rektor Prof. Dr Branko Kovačević, Prorektor Prof. Dr Dušan Teodorović)  i vodećih beogradskih firmi koje se bave informacionim tehnologijama (SAP, RBGE, MDS, Fujitsu Siemens...). Gostima se najpre obratio gospodin Đorđe Dukić, predsednik JISA, zatim su se zvanicama obratili Ministar inostranih poslova Indije g-din Šarme, Zamenik ministra inostranih poslova RS, g-din Zoran Popović i g-din Bhaskar Kailas, NIIT Business Head for Europe and CIS. Centar su otvorili zvaničnici Indije i Srbije igospođa Ljiljana Lazić, vlasnik i osnivač English School of Business, na tradicionalni indijski način, paljenjem lampe i sveća.

Gospodin Zoran Popović pozdravio je ovu saradnju i izrazio nadu da će se ona proširiti i na osnivanje IT parkova.

Po rečima gospodina Bhaskara Kailasa, predstavnika NIIT Ltd, ovaj azijski gigant i lider u IT obrazovanju (kompanija NIIT Ltd. je Golden Partner Microsoft-a i nalazi se među prvih 15 kompanija u svetu u oblasti IT edukacije) zainteresovan je za implementiranje svojih programa na srpsko tržište. Prvi centar otvoren je u Beogradu, ali u planu je otvaranje centara i u ostalim gradovima: Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prema rečima direktora English School of Business, g-dje Milice Janković, modularni program NIIT-a savršeno se nadovezuje na u Srbiji već rasprostranjeni program ECDL / ICDL, te se u bliskoj budućnosti očekuje da će NIIT imati tržište od bar 200.000 kandidata u našoj zemlji.