24. novembra 2007. održana 39-ta konferencija CEPIS - Skupštine evropskih ICT asocijacija, u Briselu

ECDL - šansa za sprovođenje evropskih inicijativa

uvodnim govorom pred predstavnicima 35 evropskih nacija, gosp. Nick Batey, direktor sprovođenja Lisabonske strategije i politike razvoja informacionog društva, ispred Evropske Komisije, naglasio je širok uticaj i velike šanse koje evropski projekat ECDL - European Computer Driving Licence ima za sprovođenje evropskih inicijativa harmonizacije i e-inclusion. Izuzetni rezultati koje je ECDL Fondacija postigla u poslednjih 10 godina i proširenje projekta van Evrope na ukupno 147 zemalja, stvorilo je pogodnu klimu da se na temelju opšteg informatičkog obrazovanja determinišu i mnoge druge važne inicijative za budućnost evropskih građana. Jedna od njih je i nedavno završena konferencija u Rigi, 21. novembra 2007.g. na kojoj su analizirani jednogodišnji rezultati postignuti od potpisivanja ministarske deklaracije 11. juna 2006.god. takodje u Rigi, kojom su informacione i komunikacione tehnologije dobile važan zadatak sprovođenju inicijativa „e-Inclusion“, odnosno približavanju hendikepiranih i starijih osoba mogućnostima samostalnog zadovoljavanja svakodnevnih životnih potreba aktivnostima zasnovanim na korišćenju ICT. Ove inicijative se takodje odnose i na uključenje u evropske životne tokove mnogih imigranata, nezaposlenih, kao i svih onih društvenih slojeva i regiona, koji iz određenih razloga nisu bili u stanju pratiti razvoj savremenih tehnologija i primenjivati ih u svom svakodnevnom poslovnom i privatnom životu.

CEPIS, kao najveća evropska organizacija informatičkih profesionalaca, igra veoma važnu ulogu u sprovođenju evropskih inicijativa, posebno odnih na polju informatičke edukacije. Stoga je na 39-toj konferenciji posebna pažnja data, pored ECDL-a kao evropskog etalona ICT pismenosti i njegovom unapređenju u skladu sa novim tehnologijama mobilnog računarstva,  i ostalim projektima informatičkog obrazovanja, od kojih treba izdvojiti EUCIP, e-Kids, e-Citizen i druge. Na konferenciji su razmatrane i teme realizacije projekta evropske harmonizacije, dalje saradnje sa IFIP - internacionalnom federacijom informatičkih profesionalaca, dalji razvoj odnosa sa Evropskom Comisijom, razvojem sistema internih komunikacija i dr.

Za našu zemlju posebno je važno da je od ovog sastanka stupio na dužnost i novoizabrani predsednik CEPIS-a gosp. Niko Schlamberger, koji je kao predsednik SDI - Društva Informatičara Slovenije, već bio akter u mnogim zajedničkim aktivnostima našeg regiona kao što su SEFICT - South East Europe Forum ICT, regionalne ECDL konferencije a od ove godine on je i novi predsednik žirija za priznanje DISKOBOLOS koje JISA tradicionalno dodeljuje za najkvalitetnija ICT ostvarenja u gotovo svim sferama privrednog i društvenog života.

3