ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA U MEDIJA CENTRU BEOGRAD

Uspešno završena evropska “nedelja informatičke pismenosti”

Besplatno 1000 diploma građanima Srbije

U organizaciji JISA (Informatičkog saveza Srbije) i 150 ovlaščenih Test Centara širom zemlje organizovana besplatna obuka za rad na računarima i polaganje ECDL (Europen Computer Driving Licence) ispita!

U velikoj sali Medija centra na Terazijama održana je 05.03.2010 zaključna konferencija za Srbiju, evropske kampanje “e-Skills Week” - unapređenja digitalne pismenosti.

Pan Evropski ali i nacionalni stakeholder ove akcije, JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije, u saradnji sa preko 150 ovlašćenih ECDL – (Eurpoean Computer Driving Licence) test centara širom Srbije, Makedonije i Crne Gore, omogućio je tokom protekle nedelje svim zainteresovanim građanima besplatnu obuku i polaganje ECDL ispita.

Ove povoljnosti iskoristilo je preko 1.000 građana i tako dobilo mogućnost da proveri svoje informatičko znanje u skladu sa evropskim standardima i steknu informatičke ECDL sertifikate koji danas čine najtraženije dodatno obrazovanje svojoj strukovnoj diplomi.

Na konferenciji, čiji je radni naslov bio „Evropa je odabrala ECDL” govorili su predstavnici Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije – JISA, Ministarstva za telekomunikacije i razvoj informacionog društva i predstavnici učesnika ove značajne akcije.

Mr Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informatičko društvo, naglasio je stalnu potrebu informatičke edukacije svih građana naše zemlje i aktivnosti koje će ubuduće sprovoditi ovo ministarstvo.

Đorđe Dukić, Predsednik JISA - Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije, istakao je da se prošle godine čak i predsednik Evropske Komisije, gosp. Barosso odlučio polagati ECDL ispite kako bi ličnim primerom ukazao na neophodnost digitalne edukacije u skladu sa savremenim informatičkim i komunikacionim sredstvima koja se svakodnevno koriste u radu. Gosp. Dukić je naglasio i ogromne gubitke (oko milion eura na 250 zaposlenih) koje danas nesvesno podnose mnoge kompanije i institucije odlažući suočavanje sa informatičkim testiranjem svojih zaposlenih.

Telekom, Elektroprivreda, PTT, JatAirweys, mnoga ministarstva i privatni univerziteti svakodnevno ulažu u informatičko obrazovanje svog kadra i studenata ali su dostignuti rezultati Srbije daleko ispod okolnih zemalja a desetostruko slabiji od zemalja članica Evropske Unije. Ovo nas sve obavezuje da se u buduće značajno više ulaže u obrazovnu infrastrukturu zasnovanu na savremenim informatičkim i komunikacijskim veštinama.

 

Prisutnim novinarima obratili su se i predstavnici raznih institucija koje su obezbedile besplatna polaganja u svojim okruženjima:

- Privredna komora Beograd, obezbedila je polaganja za 50 svojih članova u svim sektorima

- Elektrotehnička škola Nikola Tesla, za sve nastavnike

- deo zaposlenih u Ministarstvu finansija – Uprave za Trezor, takodje je uspešno polagalo ECDL ispite tokom protekle nedelje

- iz Udruženja novinara Srbije 30 kandidata je uspešno prošlo sve testove i uskoro će dobitri ECDL diplome

- otvoreni su novi testni Centri u Boru, Bečeju i Šapcu

- IAN mreža pomoći Beograd i NS Pro Novi Sad obavili najviše testova u svojim okruženjima…

Akciju su podržale i mnoge institucije u unutrašnjosti: Regionalna agencija za Razvoj Šumadije i Pomoravlja kao i mnoge opštine Bečej, Niš, Leskovac, Vladičin Han, Knjaževac, Paraćin i druge gde su organizovanja polaganja po školama, ili opštinskim kancelarijama.

Ovako veliki broj istovremenih polaganja bilo je moguće izvesti jedino uz pomoć internet aplikacije www.ecdltest.rs te je EBC internet Test Centar ECDL na konferenciji istaknut kao glavni nosilac ovogodišnje akcije bez kojeg ista ne bi imala ni blizu ovakav uspeh.

Za rekordera u broju obavljenih testiranja na području Beograda proglašen je ECDL Testni Centar IAN a za najznačajnije partnere u sprovođenju ECDL e-Skills Week sertifikacije sa prostora Crne Gore, istaknuti su Testni Centar Čikom, Digit Montenegro, Elipsa i Unverzitet Mediteran, koji su obezbedili besplatna testiranja u Podgorici, Baru i Pljevljama gde je prošlo više od 200 kandidata.  U Makedoniji su besplatna testiranja vršili Testni Centri Semos i B-Kings Solutions za nešto više od 60 kandidata.

Ministarka Matić uručila ECDL sertifikate u Udruženju novinara

U prostorijama Udruženja novinara Sbije, u svečanoj atmosferi, ministarka za informatičko društvo i telekomunikacije Jasna Matić, uručila je u petak 19.03.2010.g. evropske ECDL sertifikate onima koji su polagali ispite tokom akcije e-Skills Week, a predsednik udruženja novinara Sbije, Ljiljana Smajlović, najavila je u buduće još ovakvih akcija.

 

Za više informacija:

http://eskills-week.ec.europa.eu
www.cepis.org
www.eun.org
www.ecdl.rs