PRVA REGIONALNA ECDL KONFERENCIJA


21-23. septembra 2007. Opatija

Održana Prva regionalna konferencija o informatičkoj pismenosti – ECDL u regionu

Na inicijativu HIZ - Hrvatskog informatičkog zbora i JISA, a uz podršku IT udruženja iz regiona, u Opatiji su se sastali predstavnici udruženja i ovlašćenih Test centara kako bi zajedničkim radom doprineli povećanju kompjuterske pismenosti građana, poboljšanja kvaliteta edukacije i testiranja, kao i stvaranju jakog osnova za brz prelazak Regije u informatičko društvo. Značajnu podršku i smernice za dalji rad učesnicima konferencije uvodnim rečima dali su g. Damien O'Sullivan, izvršni direktor ECDL Fondacije, dr Dragan Švarc, pomoćnik Ministra za informaciono društvo – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i g Zvonimir Stanić, upravnik Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARDNet.

Nakon prezentovanja ostvarenih pojedinačnih rezultata u zemljama regiona, od strane predstavnika informatičkih udruženja – nosilaca ECDL Licence, kao i iskustava ovlašćenih test centara sa exjugoslovenskog prostora jasno se uočava da su Slovenija i Hrvatska otišle najdalje ali istovremeno i da je naš region značajno ispod evropskog proseka, kada se radi o ulaganjima u informatičko obrazovanje građana,  informatičku pismenost i nivo razvijenosti informatičkog društva.

Stvaranje dobrog osnova, kroz komjutersko opismenjavanje građana, za razvoj elektronskog poslovanja, a samim tim i povećanje razmene između zemalja u regionu je zajednički cilj svih učesnika konferencije. Jačanje međusobne saradnje kroz kontinuiranu razmenu iskustava i promovisanje ECDL standarda biće zadatak postavljen pred sve učesnike, kako bi se već do sledeće regionalne konferencije, koja će se održati u Sloveniji 2008. godine, nivo razvijenosti elektronskog poslovanja i  informacionog društva zemalja učesnica u velikoj meri poboljšao i približio nivou koje imaju članice EU.