6. SEFICT 2007, 05. - 08. jun 2007.god.


Zvanični sajt SEFICT-a: www.sefict.org


SEFICT - South East Europe Forum ICT je osnovan 2002.god. od strane ICT predstavnika privrednih komora sa područja ex jugoslovenskih teritorija, sa ciljem poboljšanja međusobne saradnje u regionu, trgovinske razmene i učešća u zajedničkim projektima, koji su finansirani od strane EU, USAID i drugih finansijskih institucija. Nakon četiri godine zajedničkog rada SEFICT je postao otvoren za sve susedne zemlje u regionu.

Dosadašnje Konferencije SEFICT održane su 2002 i 2003 god. u Herceg Novom (Montenegro) 2004 i 2005 god. u Dubrovniku (Croatia), a V SEFICT konferencija i izložba održana je u Beogradu, od 22 – 24 Maja 2006.
Ovu manifestaciju otvorio je ministar trgovine u Vladi Srbije, Prof. dr Bojan Dimitrijević.

VI SEFICT

6-ti SEFICT - istočnoevropski forum ICT, podržan od privrednih komora bivših jugoslovenskih država i informatičkih asocijacija regije i ove godine zabeležio je rast interesovanja i izloženih informatičkih ostvarenja. Organizovana kao prateća manifestacija Kongresa JISA, Konferencija je tokom proteklih godina potvrdila svoj značaj u regionu, tako da se već u toku ove godine mogu očekivati radni sastanci predsedništva u zemljama okruženja, a svakako će sledeća godišnja Konferencija biti događaj koji svojim značajem prvazilazi samKongres JISA i kao nezavisan skup beleži svoje mesto u kalendaru svetskih ICT događanja.

Ova inicijativa ima svoje utemeljenje činjenicama da je po prvi put Konferencija SEFICT-a održana pod generalnim pokroviteljstvom Evropske komore za privredu, trgovinu i industriju iz Brisela, a kako se radi o izraženom uticaju na unapređenje saradnje u regiji, dobili smo sva uveravanja da će Evropska privredna komora i narednih godina dati značajni doprinos i logistiku unapređenju ovih aktivnosti.

Rregionalni značaj SEFICT potvrđuje i kao kohezioni činilac novoformiranih saveza i asocijacija u zemljanja okruženja, kakav je primer novonastalog Društva za informatiku Crne Gore (DICG) i nekih inicijativa privrednih komora, Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije kao i najava čvršćeg povezivanja javnog i privatnog sektora u oblasti ICT, sa jasno izraženom tendencijom regionalnog prisustva i uticaja u izgradnji informacionog društva koje, po svojoj suštini, ne može pristati na nacionalne podele.

Ovogodišnjoj Konferenciji svoj izuzetan doprinos dale su i kompanije:
Telekom Srbija a.d. – Beograd
IPR - Zagreb, Hrvatska
UNINET - Ljubljana, Slovenija
Sony Ericsson i
Agencija za elektronske komunikacije - Skoplje, Makedonija.

Izvod iz pozdravnog teksta potpredsednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku, prilikom otvaranja Kongresa JISA i SEFICT Konferencije:

... INFORMACIJE, IDEJE i INTELIGENCIJA koji čine informatičko društvo treba da nam budu vodilja u stvaranju modernog, informatičkog okruženja. maksima da "DANAS VIŠE NE JEDU VELIKI MALE VEĆ BRZI SPORE" treba da nam bude pokretač svih ideja ukoliko želimo da pratimo trendove i dostignemo razvijene zemlje.

U Crnoj Gori, danas sve škole imaju pristup internetu. U svim obrazovnim programima uvedeno je informatičko obrazovanje. Na mladim ljudima leži budućnost i razvoj Crne Gore i treba da im pružimo što više šansi za usvajanje ovih znanja. Istovremeno, Vlada Republike Crne Gore preduzima sve potrebne aktivnosti na potpunom elektronskom vođenju državnih evidencija i uspostavljanju elektronske uprave.

Čini nas srećnim što manifestacije ovog karaktera kao što je vaša, daju doprinos ovim našim nastojanjima. Uticaj informaciono komunikacionih tehnologija nema odjeka samo na oblast obrazovanja, već i na ekonomski rast i razvoj jedne zemlje. Samo je potrebna volja i spremnost da se prihvate promjene, a siguran sam da smo počeli da radimo u tom pravcu. Još jednom, dozvolite mi da vam poželim uspješan rad i ugodan boravak u Herceg Novom.

S poštovanjem

Prof.dr Vujica Lazović

Obrazovanje na polju ICT prvi prioritet

Evropskim planom FP7 u narednom četvorogodišnjem periodu (2007.g. -2011.g.) daje se poseban prioritet informatičkom obrazovanju i zahtevaju godišnje desetostruko veća ulaganja od dosadašnjih. Ovo je naravno imalo uticaj i na teme Kongresa JISA i Konferencije SEFICT, tako da su dominirali radovi namenjeni pozitivnoj praksi i unapređenju aktivnosti u informatičkoj obuci, informatičkom obrazovanju hendikepiranih osoba i realizaciji ECDL testiranja u različitim domenima privrede. Nesvakidašnje velik odziv primećen je od strane slovenačkih škola koje su imale čak 17 izlaganja.

Naravno i obrazovne institucije iz Srbije kao i Crne Gore, privukle su takođe pažnju svojim izlaganjima na temu obrazovanja na daljinu i standardima ECDL. Ovde treba istaći Tehnički fakultet iz Zrenjanina, Fakultet za trgovinu i bankarstvo iz Beograda, Višu školu za informacione i komunikacione tehnologije, Višu železničku školu i EBC kao ECDL testni centar u potpunosti razvijen i dostupan polaznicima na internetu. Interesantni su bili i navodi iz Crne Gore gde se certifikat ECDL, prema rečima Sanje Vujović iz ECDL test centra Bar Explorer, počeo upisivati u radne knjižice kao državno priznata diploma, isto kako je to slučaj u Italiji, Mađarskoj i mnogim drugim evropskim državama!

Šarolikost interesantnih ICT ideja

SEFICT, kao I Kongres JISA su se prema opredelenju organizatora uvek oslanjali na pozitivne primere iz prakse, što je uzročno ustanovljenim priznanjem DISKOBOLOS koje žiri JISA dodeljuje na kraju svake kalendarske godine. Tako je i ove godine zapažen širok spektar ICT rešenja u najrazličitijim granama privrede, kao i nepvrivrednih organizacija i institucija.

IPR iz Zagreba predstavio je široku lepezu „intelegentnih kioska“ koji omogućavaju građanjima plaćanje komunalnih usluga, stanarina ili bilo kojih drugih računa bez posete banci i gužvi na šalterima.

Isti se mogu koristiti na više jezika i kao turistički pokazatelji lokalnih znamenitosti ili besplatni internet pristup na pojedinim gradskim lokacijama koji finansiraju hrvatske opštine za svoje građane.

UNINET iz Ljubljane predstavio je nova rešenja u standardizaciji železničkih ICT paketa koji značajno pojednostavljuju primopredaju vozova prilikom graničnih prelaza. Firma LANACO iz Banja Luke predstavila je rešenja jednostavnih modifikacija aplikativnih software-a, a firma „Alltech-Fermin“ iz Sente, procesne računare i rešenja u proizvodnji specijalnih vrsta kvasca. Interesantna rešenja e-Governmenta predstavio je Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Zagreba, a ERP rešenja kao podrška upravljanju lancima snabdevanja na SAP modelu prikazao je S&T Serbia.

Među 80 ostalih radova koje smo mogli pratiti na ovogodišnjem ICT skupu u Herceg Novom, posebno bi želeli istaći rešenja data od strane Zavoda za informatiku i internet, PTT Srbija, Telekom Srbija, Implementacija CIPS iz Sarajeva, Anex Banja Luka, Fond zdravstva Crne Gore, Srbijašume Beograd, Srbijagas Novi Sad, Praćenje mobilnih objekata putem GPS - Institut Mihajlo Pupin Beograd, a posebnu pažnju privukla je gimnazija Kranj koja je prerzentirajući jednostavnost kreiranja LINUX 3D animacija poklonila JISA asocijaciji savršeno izrađen video spot sa JISA logo znakom.

Izvršni odbor:

Koordinator: Đorđe Dukić, Generalni Sekretar SEFICT

Članovi:
Sofija Jovanovska
– Privredna komora Makedonije
Tomislav Milić – Privredna komora Crne Gore
Stevan Ljumović - predsednik Drustva informatičara Crne Gore
Olivera Stanković
– Privredna komora Srbije
Ivana Zeljković - Privredna komora Beograda
Zorica Gluhovic
- Privredna komora Beograda
Đorđe Dukić, predsednik JISA –jedinstveni informatički savez Srbije
Marijan Frković – Gospodarska komora Hrvatske
Mladen Glasenhardt, predsednik HIZ – Hrvatski informatički zbor
Dževad Šabić – Privredna komora Bosne i Hercegovine
Branko Vujačić, BAIT – asocijacija za informacione tehnologije Bosne i Hercegovine
Mojca Osojnik –Gospodarska zbornica Slovenije
Niko Schlamberger, predsednik SDI – Slovensko društvo informatikaArhiva: 5. SEFICT Hotel Interkontinental, Beograd, 22-24. maj 2006
Arhiva: 4. SEFICT Hotel Excelsior, Dubrovnik, 15. jun 2005.god.