Foto album
 
SRBIJA POSTALA ČLANICA WITSA


ICT privreda Srbije ovim je uključena u najveći svetsku privrednu organizaciju koja pokriva preko 90% celokupne proizvodnje i usluga na polju informatičkih i komunikacionih tehnologija. „JISA je ovim zaokružila svoje međunarodne aktivnosti i dobila značajnu podršku uključenja ICT potencijala naše zemlje u međunarodne tokove“ - istakao je predsednik Đorđe Dukić na pozdravnom govoru pred skupštinom WITSA - World Information Technology and Services Association u Kuala Lumpuru.

Malezija, domaćin narednog WCIT 2008 - World Congress on Information Technology, 18-22 maj 2008.g. je zemlja izuzetnih poslovnih rezultata i najvećeg privrednog rasta zabeleženog u kontinuitetu već više decenija. Zato ne čudi da je i Kuala Lumpur pobedio svoje konkurente, Hon Kong i Singapur u trci za prestižnom organizacijom narednog svetskog IT kongresa 2008.god. To je bio razlog da se godinu dana ranije, nadzornom odboru WITSA prezentiraju postignuti rezultati u pripremi i organizaciji ovog najvećeg svetskog IT skupa. Prezentaciju Malezije kao zemlje domaćina, pored ministarstava industrije, informatike i komunikacija, predvodio je lično predsednik Vlade Malezije, njegova ekselencija Datuk Seri Abdulah Ahmed Badawi. Godina 2007 proglašena je za godinu turizma u Malezji, a uz proslavu 50 godina državnosti, Malezija je dobila i priznanje za najbolji aerodrom (KLIA). Malezija danas ima izgrađene izuzetne kongresne kapacitete, i ceo jedan deo grada, Putrajaya - Cyberiaya, gde su slično „silikonskoj dolini - USA“ smešteni većina ICT industrije, inostrane kompanije kao i ministarstva nauke i informatike.

Zašto WITSA ?

WITSA - World Information Technology and Services Association ima sedište u Arlingtonu - USA, izuzetno je dobro organizovana i čini je skup asocijacija iz raznih zemalja koje oko sebe okupljaju lokalna ICT preduzeća. Moć WITSA jasno dokazuje i činjenica da su na prethodnih petnaest WCIT kongresa u raznim delovima sveta, govorili i najistaknutiji političari, predsednici i premijeri država, kao i vlasnici najvećih ICT kompanija sveta (Bil Klinton – kao predsednik SAD, Vladimir Putin – ruski predsednik, Arnold Švarceneger – guverner Kalifornije, Donald Tramp – magnat u oblasti nekretnina, Juničiro Koizumi – kao premijer Japana, Ramalinga Radžu (Raju) – osnivač i rukovodilac indijske kompanije Satyam Computers, Azim Premdži (Premji) – predsedavajući indijske softverske kompanije Wipro Technologies...).

I na šesnaestom kongresu, koji već nazivaju Olimpijadom ICT sveta, sudeći po objavljenim najavama, govoriće brojne poznate ličnosti. Na spisku su: Bil Gejts – prvi čovek Microsofta, Džeri Jang – čelnik i suosnivač internet pretraživača Yahoo!, Lari Pejdž i Sergej Brin – suosnivači pretraživača Google, i mnogi drugi... U svom radu WITSA tesno sarađuje sa svetskom trgovinskom organizacijom (World Trade Organization, WTO) kao i sa Organizaciom za ekonomsku saradnju i razvoj (Organization for Economic Cooperation and Development, OECD) i grupom G-8.

Šta dobija Srbija ?

Preko dve stotine srpskih preduzeća i institucija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija udruženih danas u Jedinstveni informatički savez (JISA), dobili su ovim putem svoj portal ka sličnim udruženjima sveta. Spisak naših firmi koji će se uskoro naći na sajtu JISA, biće poslovna karta i ponuda mnogim budućim zajedničkim međunarodnim projektima a istovremeno odražavaće i realnu sliku naše ICT ponude, kao i našu poziciju među zemljama regije, odnosno Evrope i sveta. Ovim je potpuno zaokružena integracija Srbije sa svetom i na nivou privrede, s obzirom na to da su naši ICT profesionalci, kao pojedinci, još prošle godine dobili svoj međunarodni status prijemom u Svetsku organizaciju informatičkih profesionalaca (IFIP).